door Jan D. Swart
Rotterdammers die nieuwsgierig waren naar groot en klein nieuws over de voortgang van het nieuwe stadion binnen het gebiedsplan Feyenoord City zijn donderdag tijdens het omstreden debat in de gemeenteraad niet veel wijzer geworden. Behalve dan dat het rapport van Deloitte over de Position Paper niet op 13 april klaar is. Men schijnt peentjes te zweten over de bouwsom, die uiteraard hoger is dan in 2017, maar hoeveel hoger, niemand die het kreeg te horen, want niemand durfde het te zeggen.
Duidelijk werd dat men achter de schermen weer aan het schuiven was met de financial close. De wereld op z'n kop. Het spoorboekje van Manilla.
Een deel van de rapportage van Deloitte is binnen en daar is natuurlijk al zuchtend en steunend kennis van genomen. Nu de rest nog. Duidelijk zichtbaar was ook dat wethouder Van Gils geen zin in dit debat. Hij voelde zich door Robert Simons, de fractieleider van Leefbaar, voor het blok gezet. Zijn collega Kurvers en burgemeester Aboutaleb ook. Er was ook meteen irritatie.
Van Gils wilde of kon niet antwoorden op vragen, en daar waar hij ze niet paraat had, pareerde hij ze met het verzoek om ze schriftelijk in te dienen. Van Herk? Een bod van 50 miljoen op de Kuip? Hij had het – net als de vragenstellers – in de krant gelezen.
Gijzelt de betaald voetbaltak van Feyenoord de gemeente door niet te zeggen of het nu wel of geen nieuw stadion kan betalen? Niet aan de orde, vonden de wethouders Van Gils en Kurvers. Hoe hoog is de bouwsom? ‘’U leest het straks allemaal in de voortgangsrapportage.’’ Wanneer? ‘’Over een weekje of vijf.’’
Wethouder Van Gils liet onomwonden merken geen trek te hebben in al die vragen. Veel te vroeg. Het bestemmingsplan moet nog koninklijk worden. Er is nog geen omgevingsvergunning. De monumentale waarde van De Kuip was nog niet binnen. Deloitte was vertraagd. Er loopt nog een onderzoek van de Rekenkamer. En er wordt onderhandeld over de bouwsom.
Waarop raadslid Meeuwissen van de PVV uit de bocht vloog en over ‘’de vriendjes van de wethouder’’ sprak.
Of hij het wilde terugnemen, vroeg de burgemeester, want dit was een beschuldiging. Nee, zei Meeuwissen. Achterkamertjespolitiek.
Deadline
De bouw van het nieuwe stadion is een prestige object en wie er kritiek op heeft, die deugt niet. Zo ongeveer komt het over. Op dat punt vooral close harmony in het D66-huis, dat donderdag door raadslid Simons werd uitgedaagd om ‘’nieuw leiderschap te tonen’’, het liefst met veel openheid. Maar dat zat er allemaal niet in. Het stadsbestuur hield de zaak potdicht. De enige die een beetje neigde om de bvo Feyenoord naar een deadline te brengen, was VVD-raadslid Verheij. Maar ook niet echt van harte.
''Eén grote poppenkast’’, vond raadslid Van der Velden. ‘’Stuitend. We betalen 1,7 miljoen euro per jaar aan ambtelijke ondersteuning aan Feyenoord City. Wanneer stopt dit circus?’’
‘’Belachelijk’’, koerde raadslid Verkoelen, die gewoon op de plek van het nieuwe stadion wil bouwen en vier keer vergeefs aan de wethouders vroeg of dat eigenlijk niet een briljant idee was en daarna foeterde: ‘’Eerst bestemmingsplan, daarna het geld. Jullie doen aan de omgedraaide wereld.’’